“SİZ ÜRETTİKÇE DEVLETİN DESTEĞİ DEVAM EDECEK”
Haber
30 Nisan 2025 - Çarşamba 07:15
 
“SİZ ÜRETTİKÇE DEVLETİN DESTEĞİ DEVAM EDECEK”
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yalova İl Özel İdaresi işbirliği ile Yalovalı 240 çiftçiye toplamda 375 bin adet sebze fidesi Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın da katıldığı bir törenle dağıtıldı. Burada konuşan Vali Kaya, “Devletimizin desteği sürecek. Yeter ki siz üretmeye devam edin” dedi.
GÜNDEM Haberi
“SİZ ÜRETTİKÇE DEVLETİN DESTEĞİ DEVAM EDECEK”

Yalova’da tarımsal üretimin arttırılmasına yönelik desteklemeler hız kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yalova İl Özel İdaresi işbirliğinde 240 çiftçiye fide dağıtımı gerçekleştirildi. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşen törene Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı hasan Soygüzel, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Yürekkorkutan, Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ile kurum müdürleri ve çiftçiler de katıldılar. 
Programın açılış konuşmasını Yalova Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci yaptı. Kent Tarımı uygulaması ile büyük kentlerin sebze ihtiyacının yakın kentlerde gerçekleşen üretimle lojistik maliyetleri de düşürülerek karşılanmasının amaçlandığını ifade eden Sakinci, “Bakanlığımızca ‘Kent Tarımı’ yaklaşımı ile artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere, büyük kentlerin sebze ihtiyacını, yakın üretim havzalarından karşılamak için projeler uygulamaya konulmuştur. İlimizin, sahip olduğu Örtü altı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak büyük şehirlerin sebze ihtiyacı karşılanması hedeflenmiştir. Yaptığımız projelerle Üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek daha kaliteli ve verimli çeşitlerle birim alandan üreticilerimizin maksimum gelir elde etmesini amaçlıyoruz.” dedi.
240 çiftçi yararlandı
Bu çerçevede Yalova’da da tarımsal üretimin arttırılması amacıyla çiftçilere Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Yalova İl Özel İdaresi işbirliği ile fide ve tohum dağıtımlarının devam ettiğini dile getiren Sakinci, “2025 yılı Mart ayında Çalı Fasulyesi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 215 kg fasulye tohumunu çiftçilerimize teslim ettik. Bugün burada 2025 Yılı İlkbahar Döneminde uygulamaya başladığımız, projelerimiz ikinci etabı olan “Örtüaltı Biber Üretiminin Geliştirilmesi Projesi “kapsamında 115.000 adet biber fidesi ve “Örtüaltı Hıyar Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 260.000 adet hıyar fidesi ile toplam 240 çiftçimize yaklaşık 300 dekar alanda 375.000 adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştireceğiz.  Projelerin toplam bütçesi 4.121.250 lira olup bunun 50 si Bakanlığımız, 25 ‘i Yalova İl Özel İdaresi, 25 ‘i üreticiler tarafından karşılanmıştır.” Şeklinde konuştu. 
Sonbaharda 1 milyon 750 bin fide dağıtılacak
Bu çalışmalar kapsamında Yalova’da son baha döneminde 1 milyon 750 bin adet fidenin çiftçilere dağıtılmasının planlandığını da dile getiren Yalova Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, “
Kışlık Sebze Üretiminin Geliştirilmesi Projesi Bakanlığımız tarafından onaylanmış durumda 2025 yılı Sonbahar Döneminde ise uygulamasını gerçekleştireceğiz. Bakanlığımız ve Özel idaremiz tarafından desteklenecek bu proje kapsamında Kıvırcık, Kışlık Lahana ve Pazı olmak üzere toplam 1.750.000 adet sebze fidesi dağıtımını planlanmaktayız.2021 yılından günümüze Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında; Sebze projelerinden yaklaşık 1500 çiftçimiz yararlanmış, 15 Milyon lira bütçe ile 10 milyon sebze fidesi ve yaklaşık 1 Ton fasulye tohumu dağıtımı yapılmış bu bütçenin yaklaşık 11 Milyon liralık kısmı ise Bakanlığımız ve İl özel İdaremiz tarafından desteklenmiştir.” diye konuştu. 
“Katma değeri yüksek üretim önemli”
Sakinci’nin ardından söz alan Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise, Yalova’nın tarımsal üretim anlamında çok az bir alana sahip olduğunu bu nedenle de katma değeri yüksek üretimin daha büyük önem kazandığını ifade etti. Tarıma verilen desteklemeleri İl Özel İdaresi olarak çok önemsediklerine de dikkat çeken Soygüzel, “Biz Yalova İl Genel Meclisi olarak her yıl İl Özel İdaresi bütçesine tarımsal desteklerde kullanılmak üzere ciddi bir ödenek ayırıyoruz. Yalova Türkiye’nin arazi varlığı bakımından en küçük ili durumunda. Dolayısıyla arazilerimiz de son derece değerli. Ayrıca ciddi bir yapılaşma ve rant baskısı ile de karşı karşıyayız. Biz Yalova il Özel İdaresi olarak sayın valimizin önderliğinde arazilerimizin rant ve yapılaşma baskısından kurtarılması ve tarım arazilerinden tarımsal üretim yolu ile gelir elde edilmesi ve üretim gelirinin arttırılarak verimli bir biçimde üreticilerin hayat standartlarının yükseltilmesi için bir gayretimiz var. Bu anlamda da uzun yıllardır Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile bir işbirliği içerisinde bu projeleri gerçekleştiriyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile gerçekleştirilen ortak çalışma kültürü ve ekip ruhu bu projelerin ortaya çıkmasındaki en önemli etmenlerden birisi durumunda. Ama bu tek başına yeterli değil. Hiç şüphesiz bu projelerin başarıya ulaşmasında üreticilerin gayreti ve emeği de son derece önemli. “ şeklinde konuştu. 
“Çiftçilerimiz yerli ve milli fideye ulaşmaya başladı”
Günün son konuşmasını ise Yalova Valisi Dr. Hülya kaya gerçekleştirdi. Vali Kaya tarımsal arazilerin boş bırakılmaması ve üretimin devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Çiftçilerin artık yerli ve milli fidelere de ulaşmaya başladığını dile getiren Kaya, “Yalova bu bölgenin toprağı en verimli ili olarak çok önemli bir yere sahip. Dolayısıyla bu verimli toprakların boş kalmaması, üretimin devam etmesi, artması ve üretilen ürünün pazarlanması bizim için çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığımızın başlatmış olduğu, bu desteklemelerle birlikte çiftçimizin eline yerli ve milli fideler ulaşmaya başladı. Her ne kadar bakanlığımız desteklerini arttırsa da biz de İl Özel İdaresi olarak çiftçilere olan desteklerimizi sürdürmeye kararlıyız. Yeter ki üreticimiz ve çiftçimiz üretmeye devam etsin. Üretmek isteyen çiftçimizin devletimiz yanında olmaya devam edecek. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Yalova tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, İl Özel İdaremize ve İl Genel Meclisimize de yürekten teşekkür ediyorum. “ diye konuştu. 
“Zararlı ile mücadelede bilimden ayrılmamak lazım”
Tarımsal üretimde zararlılara da değinen Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya bu mücadelede bilimsel yöntemlerin öneminin altını çizdi. Vali Kaya konuşmasında, “Elbette üretimi son yıllarda artan zararlılarla mücadele de önemli bir yer tutuyor. Bu sene özellikle Kahverengi Kokarca ekili alanlara ciddi zarar veriyor. Bununla mücadelede de bilimden ayrılmamak lazım. Tarım İl Müdürlüğü’ndeki uzmanlar ne diyorsa onlara uyarak bu zararlı ile mücadelenin sürdürülmesi gereklidir. Zira kendi yöntemlerimizle mücadele ettiğimizde toprağı da fazla ilaç ya da gereksiz ilaçlarla zehirleyebiliyoruz. Toprağımızı zehirlemeden bu zararlı ile mücadele edilmelidir. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitümüz de bu konuda çiftçilerimize gereken tüm desteği veriyor. Bu zararlı ile mücadelenin doğal yöntemlerini araştırıyor. Bununla ilgili de doğaya Kahverengi Kokarcayı öldüren böcek salımları gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla bilimden ayrılmadan bu zararlılarla mücadelede de hep birlikte çalışacağız.” Sözlerine yer verdi. 
Konuşmaların ardından fideleri çiftçilere elleri ile dağıtan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve beraberindekiler, bol kazanç dileklerinde de bulundular. Fide dağıtım töreni toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

Kaynak: Editör: Saim Çotuk
Etiketler: “SİZ, ÜRETTİKÇE, DEVLETİN, DESTEĞİ, DEVAM, EDECEK”,
google.com, pub-2625673563697116, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Haber Yazılımı